Bootstrap
EPH jegyzőkönyv kiépítés, csere

EPH Jegyzőkönyv

FI relé beépítés kazán cseréjéhez

EPH Érintésvédelmi jegyzőkönyv

A gázterv elkészülése, és a gáz csőhálózat kivitelezése után a terv beadásához és a gázMEO pozitív elbírálásához még szükség van EPH szakvéleményre az alábbi esetekben:

gázbekötés esetén
gázkészülék üzembe helyezése során
gázcső levágása, lerövidítése, módosítása
a gáz csőhálózat módosítása, levágása, rövidítése esetén

3 fázisú FI relé kapcsolótáblába kazáncseréhez Az EPH végülis egy kialakított elektromos kábelrendszer, mely megakadályozza, hogy potenciál-különbség alakuljon ki a berendezés és a gáz-, víz- és fűtés csőhálózat és a tüzelő-berendezés fém részei között. Ezzel megakadályozható az elektromos kisülés veszélye egy elektromos szikra miatt, mely robbanást idézne elő.

Az egyenpotenciálra-hozó vezeték a gázkészüléket köti össze a csőhálózatokkal (víz- és fűtéscsövek), továbbá a gázcső bejövő- és fogyasztó oldali vezetékeit hivatott összekötni.

Amennyiben az Egyen Potenciálra Hozás (EPH) vizsgálat, elektromos szempontból történő ellenőrzése sikeresen zárul a helyszíni szemle során, EPH jegyzőkönyv kerül kiállításra.

EPH Jegyzőkönyv

Mért és méretlen gázcső összekötésének ellenőrzése. Flexibilis gáz bekötőcső esetén a minősítés ellenőrzése. PE-N vezető szétválasztási pontjánál (általában a lakás kis elosztója) a PE sínre érkező EPH gerincvezető bekötése megfelelő (általában 6 mm2 Cu flexibilis zöld-sárga vezető) módon.

EPH csomópont ( többnyire a cirkó alatt ) kialakítási helyére beérkező összes csővezeték bekötésének, illetve bekötés szükségességének ellenőrzése. Áramvédő kapcsoló (közhasználatban FI relé) meglétének, működésének ellenőrzése.

Nem engedélyköteles gázkészülék csere során, ahol már meglévő gáz csőhálózatra csatlakoznánk, ott nem kötelező az EPH szakvéleményezés, EPH vizsgálat, a Gázszolgáltató nem azokat a szakaszokat nem helyezheti nyomás alá, ahol nincsen érvényes EPH jegyzőkönyv.

FI-relé -áramvédő kapcsoló

Több elnevezéssel is találkozhatunk Magyarországon, ha ezekről a védőkapcsolókról beszélgetünk: fi-relé, áramvédő kapcsoló, életvédelmi relé, ÁVK. A helyes és szabványos kifejezés: áram-védőkapcsoló.

Az angol megnevezése residual current device azaz RCD. Fi-relét közvetett érintés ellen, meghibásodás következtében létrejövő áramütés megelőzésére fejlesztették ki.