Gáz MEO, Gázterv készítése

Gáz tervezés, gázcső csere

Gázrendszer tervezés, gázrendszer kivitelezése
Az új kondenzációs kazán felszerelése és a kéményseprői szakvélemény megszerzése után kérdés a gáz csőhálózat már kivitelezett állapota, továbbá anyaga (mely lehet vascső és rézcső press fittingekkel), mely befolyásolja a gáz tervezés folyamatát, illetve függhet ettől a gázterv ára is. Amennyiben a gázcsövön nem szükséges módosításokat végrehajtani, a kazán sem került más helyre, ott egyszerűsített gázkészülékcsere keretein belül a gáz műszaki megfelelőségi vizsgálaton (gázMEO-n) szükséges pozitív elbírálást kapni.

Amennyiben nem teljesülnek az egyszerűsített készülékcserére vonatkozó szabályok, előírások, akkor szükség van új gáztervre, mely lehet gázcső módosítás, gázcső ledugózás, gáz fogyasztó megszűnése, illetve akár teljes gázhálózat cseréje, komplett gáz bekötés, vagy új gázcső kivitelezése is.

Amint a végleges kéményseprőipari szakvélemény megérkezik az engedélyezendő kondenzációs készülékhez, meg lehet kezdeni a gáz csőhálózat tervezését, a gázcső átalakításait-, vagy komplett kivitelezését, cseréjét.

A gázterv készítése nem minden esetben indokolt, van lehetőség a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet szerint egyszerűsített gázkészülékcserére, mely többek között tartalmazza, hogy az új kondenzációs készülék hőterhetlése nem nagyobb (de mindenképpen kisebb 36 kW hőterhelésnél) a jelenlegi készülékénél. Továbbá tartalmazza a rendelet, miszerint nem szükséges a lakásban lévő gázvezeték cseréje, illetve megfelel a műszaki biztonsági feltételeknek a készülék és megegyezik az előző kazán besorolásával az új berendezés.

Egyszerűsített kazáncserét, fűtéskorszerűsítést az arra jogosult szerelő végezhet, felmérés után – amennyiben megfelel az adott szabályoknak -, ha a gázcsövön nem kell semmiféle változtatást végrehajtani, nem kerül máshova a készülék, az új gázkészülék teljesítménye nem nagyobb, mint az előző készüléké és a helyiség is megfelel a feltételeknek, akkor elviekben lehetőség van új, kondenzációs kazán felszerelésére egyszerűsített gázkészülék cserével. Fontos kérdés a kémény, annak állapota és vele együtt a végleges kéményseprő ipari szakvélemény, nyilatkozat, amivel a készülékcserét bejelentő dokumentumokat az illetékes Gázszolgáltatónak. Kéménybélelés, egyedi kémény kialakítása válhat szükségessé a legtöbb lakásban, családi házban és Társasházban.

Amikor megtörténik a gáz műszaki felülvizsgálata (gáz MEO), kapnak egy sárga színű jegyzőkönyvet, melyet a gázkészülék gyártójának hivatalos márkaszervize a beüzemelés során fog kérni Öntől, miután teljesen hivatalossá válik a gázkészülék csere.

Gáz MEO

Gázrendszer tervezés, gázrendszer kivitelezése
A gáz MEO a Gázművek Minőség Ellenőrzési Osztálya után kapta elnevezését, tehát a helyszínre érkezve műszaki ellenőrzés keretein belül bizonyosodnak meg a munka megfelelőségéről, a csőhálózatot levegővel- és vízzel történő feltöltés (nyomáspróba) után ellenőrzik és szakvéleményt állítanak ki erről a Gázművek szakemberei.

A műszaki biztonsági felülvizsgálat szavatolja, miszerint az Ügyfelek élet- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztetnek, tehát a gázcsőhálózat használatba vehető, gázMEO időpontot a Tulajdonos-, vagy írásos meghatalmazottja online-, illetve személyesen tud egyeztetni, melyekhez a következő dokumentumok szükségesek:

- a Gáz Tervező által elkészített és engedélyeztetett gázterv
- végleges kéményseprőipari szakvélemény
- Tervezői- és Kivitelezői nyilatkozat
- Műszaki megfelelőségi nyilatkozat a beépített anyagokról
- EPH-jegyzőkönyv az EPH vizsgálatról
- GázMEO megrendelőlap

Új gáz-csőhálózat kivitelezése során már kizárólag réz csővel és réz press fittingek felhasználásával tervezhetjük meg a rendszert, melyet a terv alapján kivitelezhetünk.

Természetesen a kivitelezés során felmerülhet olyan előre nem látható dolog, ami miatt a gázterv módosítása válhat szükségessé, melyet a Gáztervező természetesen tud módosítani.

A gázterv elkészítésének időtartama körülbelül 8-10 munkanap, melyet teljeskörű ügyintézéssel tudunk vállalni, továbbá az alábbi szolgáltatásokat:

- gázterv készítés, gáztervezés
- megszűnt gáz fogyasztó miatt gázterv készítés
- gázcső levágása, lerövidítése, módosítása
- új gáz csőhálózat kiépítés gázpress fittingekkel
- gáz műszaki megfelelőségi vizsgálat, gázMEO ügyintézés
- új gáz bekötés, gázbekötés Budapesten és Pest megyében
- gázcsap csere
- flexibilis nyújtható gázcső cseréje

Kulcsszavak:

Szolgáltatásaink, mely tevékenységeket végezzük gáz tervezés, gázcső kiépítés során: gázterv ár, gázterv készítés, gáztervező, gáztervező budapest, gázterv budapest, gáz meo ár, gáz meo ügyintézés