Bootstrap
2 ágú gázóra képe

Gázrendszer kiépítés, csere, bővítés és javítás

Gáztervezés, gáz MEO -nyomáspróba

Gáz Meo, Gázterv készítése

Az új kondenzációs kazán felszerelése és a kéményseprői szakvélemény megszerzése után kérdés a gáz csőhálózat már kivitelezett állapota, továbbá anyaga (mely lehet vascső és rézcső press fittingekkel), mely befolyásolja a gáz tervezés folyamatát, illetve függhet ettől a gázterv ára is. Amennyiben a gázcsövön nem szükséges módosításokat végrehajtani, a kazán sem került más helyre, ott egyszerűsített gázkészülékcsere keretein belül a gáz műszaki megfelelőségi vizsgálaton (gázMEO-n) szükséges pozitív elbírálást kapni.

kondenzációs kémény ferdetető borítás, kibúvóval Amennyiben nem teljesülnek az egyszerűsített készülékcserére vonatkozó szabályok, előírások, akkor szükség van új gáztervre, mely lehet gázcső módosítás, gázcső ledugózás, gáz fogyasztó megszűnése, illetve akár teljes gázhálózat cseréje, komplett gáz bekötés, vagy új gázcső kivitelezése is.

Amint a végleges kéményseprőipari szakvélemény megérkezik az engedélyezendő kondenzációs készülékhez, meg lehet kezdeni a gáz csőhálózat tervezését, a gázcső átalakításait-, vagy komplett kivitelezését, cseréjét.

A gázterv készítése nem minden esetben indokolt, van lehetőség a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet szerint egyszerűsített gázkészülékcserére, mely többek között tartalmazza, hogy az új kondenzációs készülék hőterhetlése nem nagyobb (de mindenképpen kisebb 36 kW hőterhelésnél) a jelenlegi készülékénél. Továbbá tartalmazza a rendelet, miszerint nem szükséges a lakásban lévő gázvezeték cseréje, illetve megfelel a műszaki biztonsági feltételeknek a készülék és megegyezik az előző kazán besorolásával az új berendezés.

Kondenzációs kazán átadás, gáz MEO

Kazán- és a gázhálózat átadásához gáz MEO előtt EPH vizsgálat és EPH szakvélemény szükséges a gázkészülék és a gáz átadásához.Amikor megtörténik a gáz műszaki felülvizsgálata (gáz MEO), kapnak egy sárga színű jegyzőkönyvet, melyet a gázkészülék gyártójának hivatalos márkaszervize a beüzemelés során fog kérni Öntől, miután teljesen hivatalossá válik a gázkészülék csere.

Egyszerűsített kazáncserét, fűtéskorszerűsítést az arra jogosult szerelő végezhet, felmérés után – amennyiben megfelel az adott szabályoknak -, ha a gázcsövön nem kell semmiféle változtatást végrehajtani, nem kerül máshova a készülék, az új gázkészülék teljesítménye nem nagyobb, mint az előző készüléké és a helyiség is megfelel a feltételeknek, akkor elviekben lehetőség van új, kondenzációs kazán felszerelésére egyszerűsített gázkészülék cserével. Fontos kérdés a kémény, annak állapota és vele együtt a végleges kéményseprő ipari szakvélemény, nyilatkozat, amivel a készülékcserét bejelentő dokumentumokat az illetékes Gázszolgáltatónak. Kéménybélelés, egyedi kémény kialakítása válhat szükségessé a legtöbb lakásban, családi házban és Társasházban.

Amikor megtörténik a gáz műszaki felülvizsgálata (gáz MEO), kapnak egy sárga színű jegyzőkönyvet, melyet a gázkészülék gyártójának hivatalos márkaszervize a beüzemelés során fog kérni Öntől, miután teljesen hivatalossá válik a gázkészülék csere.

A gáz MEO a Gázművek Minőség Ellenőrzési Osztálya után kapta elnevezését, tehát a helyszínre érkezve műszaki ellenőrzés keretein belül bizonyosodnak meg a munka megfelelőségéről, a csőhálózatot levegővel- és vízzel történő feltöltés (nyomáspróba) után ellenőrzik és szakvéleményt állítanak ki erről a Gázművek szakemberei.

A műszaki biztonsági felülvizsgálat szavatolja, miszerint az Ügyfelek élet- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztetnek, tehát a gázcsőhálózat használatba vehető, gázMEO időpontot a Tulajdonos-, vagy írásos meghatalmazottja online-, illetve személyesen tud egyeztetni, melyekhez a következő dokumentumok szükségesek:

a Gáz Tervező által elkészített és engedélyeztetett gázterv
végleges kéményseprőipari szakvélemény
Tervezői- és Kivitelezői nyilatkozat
Műszaki megfelelőségi nyilatkozat a beépített anyagokról
EPH-jegyzőkönyv az EPH vizsgálatról
GázMEO megrendelőlap

Új gáz-csőhálózat kivitelezése során már kizárólag réz csővel és réz press fittingek felhasználásával tervezhetjük meg a rendszert, melyet a terv alapján kivitelezhetünk.

Természetesen a kivitelezés során felmerülhet olyan előre nem látható dolog, ami miatt a gázterv módosítása válhat szükségessé, melyet a Gáztervező természetesen tud módosítani.

A gázterv elkészítésének időtartama körülbelül 8-10 munkanap, melyet teljeskörű ügyintézéssel tudunk vállalni, továbbá az alábbi szolgáltatásokat:

gázterv készítés, gáztervezés
megszűnt gáz fogyasztó miatt gázterv készítés
gázcső levágása, lerövidítése, módosítása
új gáz csőhálózat kiépítés gázpress fittingekkel
gáz műszaki megfelelőségi vizsgálat, gázMEO ügyintézés
új gáz bekötés, gázbekötés Budapesten és Pest megyében
gázcsap csere
flexibilis nyújtható gázcső cseréje

A szakvéleményt a Hatóságok csak akkor adják ki, ha a kivitelezett állapot garantálja az égéstermék biztonságos elvezetését, a tömörségi vizsgálaton megfelel. Amennyiben szükséges – legfőképpen családi házaknál – kéményseprő járda és tetőkibúvó létesítése, melyet Cégünk a kémény építése során természetesen tud kivitelezni, javítani, illetve átalakítani a jogosultsággal rendelkező szakemberünk a technikai- és technológiai előírások szerint.

Szolgáltatásaink, mely tevékenységeket végezzük gázszerelés és ügyintézés tekintetében:

Gáztervezés - Kamarai tagsági számmal rendelkező épületgépész mérnöki végzettséggel rendelkező tervező által.
Gáz Meo - Tervezővel együttes nyomáspróbával összevont gázátvétel - tömörségi és szilárdsági nyomáspróba.
Gázóra le és felszerelése - Ügyintézéssel, tecnikai szerelési munkálatokkal
Gázrendszer kiépítése - vascsöves, vagy rézcsöves gázrendszer kiépítése gázórától - gázfogyasztókig az aktuális gáz jogszabályok figyelembe vétele mellett
Kültéri gázvezeték - általában csatlakozó vezeték kiépítése, javítása, esetleges cseréje - az aktuális jogszabályok és előírások figyelembe vétele mellett.

Esetenként célszerű előzetes kéményseprőipari szakvéleményt kérni a Szolgáltatótól, akik a meglévő állapot figyelembevételével segítenek a kialakítható technológia megválasztásában, hogy a szakvéleményezés pozitív elbírálást kapjon a kéménykorszerűsítés során.